Δημοσίευση άρθρου: 2 Σεπτεμβρίου 2024

Υποδόριος απινιδωτής: Πότε και σε ποιους ασθενείς;

Οι υποδόριοι απινιδωτές αποτελούν νέα εργαλεία στη φαρέτρα των επεμβατικών καρδιολόγων – αρρυθμιολόγων για την πρόληψη και τη θεραπεία του αιφνίδιου θανάτου. Αποτελούν μετεξέλιξη των διαφλέβιων απινιδωτών που τοποθετούνται εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια είτε για πρωτογενή (δηλαδή ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει ακόμα απειλητική για τη ζωή τους αρρυθμία αλλά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο) είτε για δευτερογενή (ασθενείς που έχουν επιβίωσαν από κακοήθη αρρυθμία στο παρελθόν) πρόληψη.

Οι απινιδωτές είναι μικροί υπολογιστές που μοιάζουν με τους βηματοδότες. Αποτελούνται από μία γεννήτρια και καλώδια που τα ονομάζουμε ηλεκτρόδια και έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν επικίνδυνες αρρυθμίες και να τις ανατάσσουν με τη χορήγηση ηλεκτρικής ενέργειας (shock). Ένα πλεονέκτημα των διαφλέβιων απινιδωτών είναι η δυνατότητα να ανατάξουν μία κακοήθη αρρυθμία με τη χορήγηση γρήγορης βηματοδότησης που ονομάζεται αντιταχυκαρδιακή βηματοδότηση.

Ο υποδόριος απινιδωτής αποτελείται από ένα ηλεκτρόδιο το οποίο τοποθετείται υποδόρια (όχι σε επαφή με την καρδιά αλλά ακριβώς κάτω από το δέρμα) κατά μήκος του στέρνου, ενώ η γεννήτρια τοποθετείται με μία τομή στην αριστερή μασχαλιαία χώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποφεύγονται επιπλοκές όπως ο πνευμοθώρακας και η ενδοκαρδίτιδα. Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με γενική αναισθησία είτε με βαθιά καταστολή (μέθη).

Επομένως ο υποδόριος απινιδωτής έχει απόλυτη ένδειξη εμφύτευσης σε ασθενείς όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης του κλασικού διαφλέβιου απινιδωτή και δεν χρειάζονται βηματοδότηση, όπως ασθενείς με απόφραξη των φλεβών των άνω άκρων καθώς και σε άλλες κατηγορίες ασθενών:

  • παιδιατρικοί ασθενείς
  • νέοι ασθενείς με επίκτητα γενετικά σύνδρομα όπως ασθενείς με σύνδρομο μακρού QT ή Brugada
  • ασθενείς με ιστορικό ενδοκαρδίτιδας
  • ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης της απινιδωτικής συσκευής ή των ηλεκτροδίων αυτής ( π.χ χρόνια αιμοκαθερόμενοι ασθενείς ,ανοσοεπαρκείς, χημειοθεραπευόμενοι λόγω κακοήθειας)

Η μετεγχειρητική πορεία και παρακολούθηση δε διαφέρει από τη συνήθη πρακτική. Την επόμενη ημέρα ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος αντιμετωπίζεται με ήπια παυσίπονα.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται ακτινογραφία ασθενούς με υποδόριο απινιδωτή που εμφυτεύτηκε στο Ιατρικό Π. Φαλήρου.

Δείτε επίσης

Υποδόριος απινιδωτής: Πότε και σε ποιους ασθενείς;

Οι υποδόριοι απινιδωτές αποτελούν νέα εργαλεία στη φαρέτρα των επεμβατικών καρδιολόγων – αρρυθμιολόγων για την πρόληψη και τη θεραπεία του αιφνίδιου θανάτου.

Περισσότερα
Αντιμετώπιση ασθενούς με ταχυκαρδία ευρέων συμπλεγμάτων χωρίς αιμοδυναμική επιβάρυνση

Ο γιατρός παρουσίασε στο 9o Workshop Αρρυθμιών και Βηματοδότησης τη σύγχρονη αντιμετώπιση ασθενούς που προσέρχεται στα εξωτερικά ιατρεία με ταχυκαρδία ευρέων συμπλεγμάτων.

Περισσότερα

Προστατέψτε την υγεία της καρδίας σας

Διασφαλίζουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των ασθενών μας
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram