Αιτίες, συμπτώματα, επιπλοκές.
Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;
Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί τη πιο συχνή αρρυθμία στον ενήλικο πληθυσμό, ειδικά σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Χαρακτηρίζεται από ακανόνιστο (άρρυθμο) και τις περισσότερες φορές γρήγορο καρδιακό παλμό , και αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες εγκεφαλικού επεισοδίου.
Διαβάστε το δεύτερο μέρος του άρθρου εδώ >
ΗΚΓ ασθενούς με κολπική μαρμαρυγή:
Πόσο συχνή είναι η κολπική μαρμαρυγή;
Το 2016 περισσότεροι από 43.6 εκατομμύρια άνθρωποι έπασχαν από κολπική μαρμαρυγή παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται πως περισσότερο από 250.000 άτομα έχουν παρουσιάσει τουλάχιστον 1 επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής. Γνωρίσουμε πως εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες, με την συχνότητα της να αυξάνει εκθετικά με την αύξηση της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 55 ετών διατρέχει κίνδυνο να εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Ποιες είναι οι αιτίες της κολπικής μαρμαρυγής;
Η ηλικία όπως αναφέραμε αποτελεί από μόνη της παράγοντα κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή.
Άλλες συχνές αιτίες αποτελούν:
- Αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση
- Σακχαρώδης διαβήτης
- Στεφανιαία νόσος
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Βαλβιδοπάθειες
- Υπνική άπνοια
- Πνευμονοπάθειες
- Χρόνια νεφρική νόσος
- Φλεγμονώδεις νόσοι
- Παχυσαρκία
- Κατανάλωση αλκοόλ
- Κάπνισμα
Ωστόσο η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα χωρίς παράγοντες κινδύνου λόγω γενετικής προδιάθεσης.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής;
Σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματική και η πρώτη εκδήλωση να είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο ή η εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας (γνωστή και ως ταχυμυοκαρδιοπάθεια Βίντεο 1,2)
Βίντεο 1: Ασθενής με κολπική μαρμαρυγή και επηρεασμένη λειτουργικότητα της αριστερής κοιλίας (χαμηλό κλάσμα εξώθησης).
Βίντεο 2: Βελτίωση της λειτουργικότητας της αριστερής κοιλίας μετά την ανάταξη σε φλεβοκομβικό ρυθμό . Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι το αίσθημα παλμών (φτερουγίσματα), δυσκολία στην ανάσα, σφίξιμο στο στήθος, ζάλη, εύκολη κόπωση, συγκοπή.
Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι το αίσθημα παλμών ( φτερουγίσματα), δυσκολία στην ανάσα, σφίξιμο στο στήθος, ζάλη, εύκολη κόπωση, συγκοπή.
Ποιές είναι οι επιπτώσεις της κολπικής μαρμαρυγής;
Όπως αναφέραμε το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί την πιο συχνή επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής.
Επιπροσθέτως βάση τη διεθνή βιβλιογραφία καταγράφεται :
- 1.5 - 3.5 φορές αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου
- 20-30% των ασθενών θα εμφανίσουν δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας και καρδιακή ανεπάρκεια
- 1.5 φορά μεγαλύτερος κίνδυνος για αγγειακή άνοια
- 20% των ασθενών πιθανά θα εμφανίσουν κατάθλιψη
- 60% των ασθενών θα επηρεαστεί η ποιότητα ζωής τους
- ενώ 10-40% των ασθενών θα χρειαστούν νοσηλεία τουλάχιστον 1 φορά το χρόνο λόγω επιπλοκών ή συμπτωμάτων σχετιζόμενων με την κολπική μαρμαρυγή
Κατάταξη κολπικής μαρμαρυγής
Η κολπική μαρμαρυγή ανάλογα με το μοτίβο εμφάνισης της χαρακτηρίζεται ως πρωτοδιαγνωσθείσα, παροξυσμική, εμμένουσα, μακροχρόνια εμμένουσα και μόνιμη. Είναι σύνηθες να μεταπηδά από ένα τύπο στον άλλο (παροξυσμική σε εμμένουσα). Έχει φανεί πως η μετάβαση από παροξυσμική σε εμμένουσα σχετίζεται με επιδείνωση του καρδιακού υποστρώματος και συγκεκριμένα την εμφάνιση κολπικής μυοπάθειας (atrial cardiomyopathy).
Πως διαγιγνώσκεται η κολπική μαρμαρυγή;
Για να γίνει η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής χρειάζεται ΗΚΓ 12 απαγωγών ή καταγραφή του καρδιακού ρυθμού με Holter ρυθμού, μόνιτορ ή και εμφυτεύσιμο Holter.
Ο περιοδικός έλεγχος με μέτρηση του αρτηριακού σφυγμού, με μέτρηση της αρτηριακής πίεσης ή και με πιο σύγχρονα εργαλεία όπως τα έξυπνα ρολόγια (smartwathes) (Εικόνα 1) και εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα ανίχνευσης επεισοδίων κολπικής μαρμαρυγή. Πρέπει όμως να τονιστεί πως τα αποτελέσματα θα πρέπει να αξιολογούνται από ειδικούς πριν τεθεί η διάγνωση (Εικόνα 2).
Εικόνα 1: Καταγραφή από ‘’έξυπνο’’ ρολόι συμπτωματικού ασθενούς με κολπική μαρμαρυγή
Εικόνα 2: Ηλεκτρονικές συσκευές καταγραφής του καρδιακού ρυθμού (European Society of Cardiology -2020 Guidelines for Management of Atrial Fibrillation)