Δημοσίευση άρθρου: 9 Απριλίου 2024

Η ζωή μου με βηματοδότη: 10 συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

1. Τι είναι ο βηματοδότης;

Ο βηματοδότης είναι ένας μικρός υπολογιστής με μπαταρία που τοποθετείται κάτω από το δέρμα στον θώρακα του ασθενούς (συνήθως αριστερά). Συνδέεται με ένα ή δύο καλώδια που εμφυτεύονται στον δεξιό κόλπο και στη δεξιά κοιλία της καρδιάς μέσω μίας μεγάλης φλέβας.

2. Τι κάνει ο βηματοδότης;

Ο βηματοδότης  αναλαμβάνει να αντικαταστήσει τον φυσιολογικό βηματοδότη (τον φλεβόκομβο) της καρδιάς όταν δυσλειτουργήσει ή να παρακάμψει εμπόδια που δημιουργούνται στην πορεία της φυσιολογικής αγωγής της καρδιάς (κολποκοιλιακοί αποκλεισμοί).  Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζει συμπτώματα όπως ζάλη, λιποθυμία, εύκολη κόπωση, δύσπνοια ακόμα και παύση της καρδιακής λειτουργίας.

3. Γιατί χρειάζομαι βηματοδότη;

Η δυσλειτουργία των καλωδίων της καρδιάς είναι συχνή όσο μεγαλώνουμε, με αποτέλεσμα ένα ποσοστό ηλικιωμένων ασθενών να χρειαστούν βηματοδότη. Παθολογικές καταστάσεις όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου,  λοίμωξη των βαλβίδων, φλεγμονή της καρδιάς ή ακόμα και φάρμακα που μπορεί να χρειάζονται για άλλες ασθένειες μπορούν να οδηγήσουν στην ανάγκη εμφύτευσης βηματοδότη.

4. Πόσο χρειάζεται να μείνω στο νοσοκομείο;

Η διάρκεια παραμονής είναι 1 ημέρα. Το επόμενο πρωί από την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του. Σε ειδικές περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει το ίδιο βράδυ στην οικεία του. Να τονιστεί πως η εμφύτευση γίνεται με τοπική αναισθησία και ήπια καταστολή (μέθη). Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος τις πρώτες 2- 3 ημέρες και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.

5. Πότε πρέπει να ελέγχω το βηματοδότη μου;

Ο βηματοδότης πρέπει να ελέγχεται αρχικά μεταξύ 1ου και 2ου  μήνα από την εμφύτευση και ακολούθως ανά έτος στο εξειδικευμένο βηματοδοτικό ιατρείο. Κατά τον έλεγχο διαπιστώνονται αφενός μεν η καλή λειτουργία του συστήματος και αφετέρου η καταγραφή αρρυθμιών για το διάστημα που μεσολάβησε, διότι λειτουργεί και σαν holter ρυθμού. Επομένως σοβαρές αρρυθμίες όπως η κολπική μαρμαρυγή μπορούν να διαγνωσθούν εγκαίρως και να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

6. Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Εξαρτάται από τις απαιτήσεις της εργασίας. Τις πρώτες 30 ημέρες πρέπει να υπάρχει ένας περιορισμός του άνω άκρου που έχει τοποθετηθεί ο βηματοδότης, οπότε αν η εργασία είναι χειρωνακτική τότε επιστρέφουμε μετά τον μήνα. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις σε 7 ημέρες μπορούμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια.

7. Μπορώ να χρησιμοποιώ τον φούρνο μικροκυμάτων, το κινητό τηλέφωνο, το φορητό υπολογιστή ή άλλες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές με ασφάλεια;

Ναι. Οι καινούργιοι βηματοδότες  αλλά και οι οικιακές συσκευές είναι απολύτως ασφαλείς και δεν αλληλεπιδρούν με τα παραπάνω.

8. Μπορώ να ταξιδέψω με αεροπλάνο;

Ο ασθενής που φέρει σύγχρονο βηματοδότη μπορεί να ταξιδεύει με όλα τα μέσα. Η ερώτηση γίνεται για τους ανιχνευτές μετάλλων που υπάρχουν στα αεροδρόμια. Μπορείτε να περάσετε με ασφάλεια απλά θα υπάρξει ειδική σήμανση πως ανιχνεύτηκε μέταλλο πάνω σας. Για αυτό σας προμηθεύουμε με ειδική ταυτότητα βηματοδότη που επιδεικνύετε όποτε σας τη ζητούν.

9. Μπορώ να κάνω μαγνητική τομογραφία;

Για να κάνετε μαγνητική τομογραφία θα πρέπει ο βηματοδότης και τα καλώδια να είναι συμβατά. Στην κλινική μας τοποθετούμε αποκλειστικά βηματοδότες συμβατούς με μαγνητικούς τομογράφους μέχρι και 3Τesla. Υπάρχουν μελέτες που επιτρέπουν να γίνει μαγνητική τομογραφία σε ασθενείς που φέρουν βηματοδότες μη συμβατούς αν είναι απαραίτητη η εξέταση για τον ασθενή, χωρίς όμως να υπάρχει ισχυρή σύσταση από τις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

10. Μπορώ να βάλω βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια;

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε βηματοδότες χωρίς ηλεκτρόδια, που εμφυτεύονται μέσω καθετήρα από το πόδι του ασθενούς. Η ευρεία χρήση, εκτός από το  αυξημένο κόστος, δεν εξασφαλίζει επαρκώς τη φυσιολογική ηλεκτρική καρδιακή λειτουργία, που απαιτείται στη συντριπτική πλειοψηφία ασθενών, εκτός από ασθενείς με μόνιμη κολπική μαρμαρυγή. Ως εκ τούτου, ενδείκνυται σε ασθενείς με αδυναμία εμφύτευσης συμβατικού βηματοδότη ή με προηγούμενη λοίμωξη του βηματοδοτικού συστήματος ή που υποβάλλονται σε  αιμοκάθαρση.

Δείτε επίσης

Αμφικοιλιακός βηματοδότης

Επιλογή ασθενών - Ρύθμιση - Βελτιστοποίηση αμφικοιλιακού βηματοδότη.

Περισσότερα
7ο Παννελλήνιο Αρρυθμιολογικό Συνέδριο

Παρουσίαση περιστατικού στο 7ο Παννελλήνιο Αρρυθμιολογικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε 24-25 Σεπτεμβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Περισσότερα

Προστατέψτε την υγεία της καρδίας σας

Διασφαλίζουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των ασθενών μας
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram